WINO
Czy pijasz wino, do obiadu lub kolacji? Białe, czerwone, różowe, które lubisz najbardziej? Czy wiesz że wino czerwone może CI pomóc?
Jedna lampka wina którą można wypić zawiera: 15gr cukru a w innym można mieć go blisko zero gram.
Czerwone wino ma nie tylko mniej cukrów w sobie, ale również całkiem dużą dawkę antyoksydantów, czyli substancji walczących z „wolnymi rodnikami” i stresem oksydacyjnym.
(10 razy więcej niż w winie białym!)
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) spowalniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca, zawału czy chorób nowotworowych.
Oprócz wina, warto jeść także inne produkty bogate w antyoksydanty:
– jagody,
– ciemne winogrona,
– czarna porzeczka,
– kapusta,
– kiszony ogórek, (wpis o ogórkach na mirko)
– ryby,
– awokado,
– pić zieloną herbatę,
– kakao.
Nie namawiam do wina… jednak wybierając warto zdecydować się na wino czerwone. Które jak podane produkty pomoże naszemu organizmowi (z procesami starzenia, rozstroju komórek).
Zatem drogie #rozowepaski i #niebieskiepaski WASZE ZDROWIE!!
#wino #zdrowie #fitness #odzywianie #ciekawostki #dieta #gruparatowaniapoziomu