OGÓRKI KISZONE
Ogórki to tylko „zagrycha” do wódki, dodatek do schabowego czy coś więcej? Zobacz ile zyskujesz jedząc tak niewiele!
Co dają nam kiszone ogórki, po procesie fermentacji:
usuwają wodę z organizmy, likwidując obrzęki (oponka np.)
przekształcają prowitaminy w witaminy, wzmacniają odporność i redukują wzdęcia (naprawa jelit!)
obniżają pH w jelitach, dając dobre warunki dla rozwoju flory bakteryjnej w jelitach (metabolizm!)
zawierają błonnik w odpowiednich ilościach, przez co dają efekt „sytości” (tak ważny w odchudzaniu)
zawierają szereg witamin (np. z rodziny B) oraz przeciwutleniacze (tak, walczą też z wolnymi rodnikami/wstęp do raka)
wpływającą na zmniejszenie zawartości złego cholesterolu i zwiększa zdolności organizmu w walce z nowotworami
Nie ma co się wstydzić, tak proste rzeczy jak ogórki kiszone, mogą nam dać więcej dla zdrowia, niż „baterie” wymyślnych specyfików, leków i cudownych „uzdrawiaczy”. Natura, potrafi też dobrze działać.
Ile zjadłeś ogórków w tym miesiącu?
#ogorkikiszone #dieta #kiszonki #gruparatowaniapoziomu #liganauki #wygryw #odzywianie #natura