Jajko z jajkiem, czyli…

Jajko z jajkiem, czyli kotlety jajeczne.

Przepis:
5 jajek ugotować na twardo.
Jak jajka się gotują to siekamy cebule i szczypiorek – cyk do michy.
Do michy dajemy też pół puszki tuńczyka w wodzie – najpierw trzeba odsączyć i podrobić.
Dorzucamy ze 2 łyżki babki jajowatej, pieprz, sól.
Jak się jajka ugotują to ostudzić (zalać zimną wodą ze 2-3 razy), obrać, posiekać byle jak albo porozgniatać i wrzucić do michy.
Na koniec do michy wbijamy jeszcze 2 zwykłe, nieugotowane jaja.
Mieszamy wszystko i mamy masę na kotlety.
Kotlety formujemy w łapkach i smażymy na masełku klarowanym.

Wyszło 7 kotletów.

Smak bardzo neutralny. Tuńczyka nie czuć. Dzięki babce jajowatej udało się usmażyć to tak, że z wierzchu powstała chrupiąca „skórka” czy tam „panierka”, także to duży plus.
Kotlety najlepiej wchodzą z jakimś sosem – ja jadłem z czosnkowym na bazie śmietany i majonezu, ale wszelkie czerwone sosy też by pasowały. Albo jakiś serowy? Przyda się też surówka, mimo że kotlety nie są suche (obawiałem się tego, bo babka jajowata) to jednak warzywka do tego dobrze wejdą. Ja jadłem z mizerią.
Spoko opcja, żeby przemycić jaja na obiad – bo dla mnie jajka to typowo śniadaniowa sprawa.

#keto #gotujzwykopem #dieta #lowcarb