Historia płatków…

Historia płatków śniadaniowych, które w intencji miały wspierać zdrowe odżywianie.
Bracia Kellogg byli prekursorami dietetyków. Dr John Kellogg stworzył sanatorium w Battle Creek, gdzie pod koniec XIX wieku jednym z elementów kuracji – oprócz ćwiczeń na świeżym powietrzu i hydroterapii – było zdrowe odżywianie.

Serwowana lekka dieta wegetariańska uważana była za niesmaczną. Szukano więc sposobów na urozmaicenie zdrowych posiłków.

Brat Johna, Will, pełnił funkcję księgowego i pomagał w przygotowywaniu żywności. Pewnego dnia zapomniał o gotującej się pszenicy, która wkrótce się rozgotowała. Mając na uwadze względy finansowe, zamiast wyrzucać, postanowił ją rozwałkować. Po wysuszeniu okazało się, że powstałe w między czasie grudy zmieniły się w chrupiące płatki, które podali kuracjuszom.

Ku zaskoczeniu, pacjenci bardzo dobrze przyjęli nowe danie.

John był wierny dietetycznym zastosowaniom płatków, lecz jego brat postanowił dodawać do nich cukier, co doprowadziło do tarć między braćmi. Will postawił na swoim. Płatki z cukrem, napędzane retoryką o śniadaniu jako najważniejszym posiłku dnia, szybko stały się rynkowym hitem.

Dziś kapitalizacja Kellogg Company sięga blisko 24 miliardów dolarów, a ich produkty dostępne są w 180 krajach.

#odzywianie #dieta #sniadanie #zdrowie #jedzenie #gruparatowaniapoziomu #qualitycontent #liganauki