48/50 Kocie rzygi o smaku…

48/50 Kocie rzygi o smaku cheesburgera ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Inspiracja z instagrama, ogólnie chciałam coś szybkiego, a okazało się, że jednak zajmuje ze 40 minut. Ale za to macie kilka bardzo sycących porcji na obiad, nadaje się do odgrzania w mikrofalówce ze względu na tłusty sos serowy. Wyszło smaczniej niż się spodziewałam, ale po zmieszaniu wygląda dość obrzydliwie 😀 ale jak już pewnie wiecie, nie mam smykałki do estetycznego podawania jedzenia.

CO KUPIĆ
– 700 gramów mielonej wołowiny (sprawdzi się też mięso wołowo-wieprzowe)
– 2 paczki bekonu (razem 200 gramów)
– przyprawy: sól, papryka wędzona, czosnek suszony, cebula suszona, pieprz cayenne (opcjonalnie, jeżeli lubicie pikantne)
– mała sałata lodowa (jakieś 350 gramów)
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sos serowy:
– 80 gramów masła
– 200 gramów tartego żółtego sera o wyraźnym smaku (ja lubię cheddar)
– 70 gramów serka śmietankowego (np. Twój smak)
– ok. 100 ml śmietanki 30 procent
– opcjonalnie – 2 łyżeczki kurkumy dla koloru

jeżeli chodzi o ten sos, to proporcje i rodzaje serów są mocno dowolne, i tak wam wyjdzie smacznie

JAK ZROBIĆ:

– najpierw smażymy bekon na chrupko, odkładamy na później
– na tę samą patelnię wrzucamy mięso (ewentualnie dodać jakiś tłuszcz, żeby się nie paliło) i smażymy do zarumienienia
– dodajemy: 3 łyżeczki papryki, 2 łyżeczki czosnku, 3 łyżeczki suszonej cebuli, koncentrat pomidorowy
– mieszamy dobrze, dorzucamy poszatkowaną sałatę lodową i pół szklanki wody
– przykrywamy i gotujemy na małym ogniu jakieś 10-15 minut

W międzyczasie sos:

– rozpuszczamy masło i dorzucamy resztę składników, gotujemy na małym ogniu do powstania sosu
– dodajemy sos do mięsa, wrzucamy usmażony bekon, opcjonalnie doprawiamy jeszcze trochę solą i pieprzem cayenne
– zostawiamy pod przykryciem jeszcze na kilka minut

#50obiadowchallenge #keto #dieta #gotujzwykopem